Medovice je cukernatá látka stejně jako nektar, která se však vyskytuje na listech a jehličí stromů. Tvoří ji hmyz (u nás jsou to zejména mšice), který parazituje na rostlinách a živí se jimi.
Poté co výše uvedené suroviny do úlu přinesou včely ji musí zpracovat. Především odpařit nadbytečnou vodu, které je v nektaru až 60%, kdežto v medu by měla být podle naši normy maximálně 18%. (za splnění této podmínky a pár dalších, může být med označen názvem Český med) Pak včela svými enzymy přemění sacharózu na jednoduché cukry a navíc takto zpracovanou surovinu obohatí o další enzymy.
Med je tak ukládán včelami do buněk plástů a když je “zralý” – má oněch 18% vody, začnou včelky med konzervovat uzavřením buněk voskovými víčky. Med pod nimi dozrává do své lahodné podoby.
Při tomto procesu vynaloží včela obrovské úsilí. Jen pro představu, pro získání 100 g medu musí včely sesbírat pyl z jednoho milionu květů, což představuje asi 150 tisíc výletů pro pyl a pro včely navíc obrovskou vzdálenost.